Domeinnaam kiezen voor je website

Een sterke domeinnaam kiezen voor je website. Waar moet je op letten?

Steeds meer bedrijven gebruiken sociale media om te communiceren met hun klanten. Toch blijft het een absolute must om een eigen website te hebben! Een eerste stap is het kiezen van een sterke domeinnaam. Welke mogelijkheden zijn er en waar moet je op letten?

De keuze voor een goede domeinnaam mag niet onderschat worden en is essentieel voor de online vindbaarheid van je website. Uw domeinnaam is namelijk het eerste contact dat een bezoeker heeft met uw merknaam, toch?

Tijd om te brainstormen

Denk eerst en vooral na over uw strategie op het internet. Wat is mijn core business? Welk product ga je verkopen? Wat is mijn doelpubliek? Deze vragen kunnen je helpen bij het kiezen van een goede domeinnaam.

Ga je voor een domeinnaam met je merknaam of voor een generische domeinnaam, een algemene term die verband houdt met uw product of dienst? Een andere mogelijkheid is ook om beide te combineren, bv. tuinen-dewever.be.

Kies de juiste domeinextensie

Ben je enkel actief op de Belgische markt, kies dan als extensie van je domeinnaam voor .be. Ben je internationaal aan de slag, ga dan voor een .com extensie. Vermijd extensies zoals .biz, .eu, enz… volgens onderzoeken worden deze extensies minder goed onthouden.

Sinds kort hebt u bovendien de mogelijkheid om te kiezen uit meer dan duizend nieuwe gTLD’s (Top Level Domains), zoals .brussels of .food. Deze domeinextensies zijn meestal wel een stukje duurder dan een .be of .com extensie maar bieden veel creatieve mogelijkheden.

Maak het gemakkelijk voor je bezoekers

Een domeinnaam moet eenvoudig te schrijven zijn en makkelijk om uit te spreken of te spellen. Vermijd daarenboven moeilijke constructies. Hoe minder karakters uw domeinnaam heeft, hoe sneller ingetikt in de adresbalk van je browser.

Je domeinnaam en Google

Enkele jaren geleden kon men eenvoudig een toppositie halen in Google door een zoekwoord in de domeinnaam op te nemen. Ondertussen is dit voordeel sterk teruggeschroefd maar kan het wel nog nuttig zijn om dit op een natuurlijke wijze toe te passen.

Nog een aantal tips:

– controleer de beschikbaarheid van de domeinnaam via https://www.dnsbelgium.be/nl
– je mag enkel gebruik maken van letters, cijfers en het koppelteken
– vermijd koppeltekens in de domeinnaam
– het is geen slecht idee om meerdere domeinnamen (of extensies) te registreren om uw positie op het internet te versterken en te voorkomen dat een concurrent deze zou registeren

Bijkomend advies nodig?

Neem gerust contact op bij verdere vragen. We helpen je graag verder.