WordPress snelheid verbeteren

5 eenvoudige tips om jouw WordPress website sneller te maken

Loading, loading … gone. Zo zullen de bezoekers van jouw website reageren wanneer je site heel langzaam laadt. Een optimale snelheid is belangrijker dan ooit! Een ander belangrijk voordeel is dat Google ook rekening houdt met de snelheid van websites voor de ranking.

Goede hosting

De kwaliteit van de hosting heeft de grootste impact op de uiteindelijke snelheid. Kies dus voor goede, stabiele en snelle hosting. En goedkope webhosting is in de meeste gevallen niet aan te raden.

Je kunt je WordPress website nog zo goed mogelijk proberen te optimaliseren, maar als de webserver niet snel genoeg is, kom je nooit tot snelle laadtijden. Neem je huidige provider onder de loep en controleer of deze gebruik maakt van bv. SSD, HTTP/2, GZIP, enz…

Kies een recente PHP versie

Om de snelheid en performance van je WordPress website te verhogen is het belangrijk om de meest recente PHP versie te gebruiken. Bovendien is een actuele versie ook veel veiliger. Kijk even na in het control panel van je provider welke versie momenteel actief is en update indien nodig. Controleer na de update grondig je website om te zien of alles nog correct werkt. Af en toe zorgen nieuwere versies van PHP voor compabiliteitsproblemen met je thema of plugins.

snelheid WordPress website php versie

Installeer een caching plugin

Een andere belangrijke optimalisatie methode is het gebruik van een WordPress caching plugin. Door het gebruik van deze plugin wordt een kopie van elke pagina in het HTML formaat opgeslagen en deze versie wordt dan via de webbrowser geserveerd. Populaire plugins zijn o.a. WP Super Cache en W3 Total Cache.

Optimaliseer je database

Het is van belang om je WordPress database in goede conditie te houden door deze af en toe op te schonen. Je WordPress database bevat alle inhoud en instellingen van je website maar veelal ook overbodige gegevens. Het optimaliseren van je database kan manueel of via een plugin (bv. WP-Optimize).

Afbeeldingen comprimeren

Een laatste maar erg belangrijke tip is het optimaliseren van de afbeeldingen op je website. Grote afbeeldingen zorgen voor langere laadtijden en dus een tragere website. Controleer of je afbeeldingen in de juiste afmetingen worden weergegeven en de bestandsgrootte (bij voorkeur max. 1MB per afbeelding).

Maak gebruik van diverse (gratis) online tools zoals TinyPNG of Bulk Resize Photos om je afbeeldingen vooraf te optimaliseren/comprimeren.

Heb je zelf een trage WordPress website?

Geen idee waar je moet beginnen of je wil graag een performance check van jouw website? Neem gerust contact op. We helpen je graag verder.